Pijlen

Zoals sommigen van jullie al weten heb ik sinds kort twee nieuwe tatoeages. Het zijn gestileerde pijlen op mijn onderarm. Voor mij hebben die pijlen heel veel betekenis.

Mijn naam betekent krijger of heerser met speer. De pijlen zou je kunnen zien als speerpunten en daarmee staan ze voor mijn naam. 

Ook staan ze voor de tegenslagen in mijn leven. Als je een pijl ver wilt schieten, moet je hem ver terugtrekken. De grootste tegenslagen zorgen er voor dat je het verst komt in het leven. Juist door de tegenslagen kan ik dus mijn dromen realiseren. 

Ook de plaats op mijn onderarm is bewust gekozen. Als ik bid, heb ik mijn handen tegen elkaar en mijn duimen tegen mijn voorhoofd. De pijlen wijzen dan naar de hemel, naar het allerhoogste, de plek waar puur bewustzijn vandaan komt, Shiva-energie, de plek waar mijn missie, mijn talenten en gaven vandaan komen, de plek die mij leert om dankbaar en nederig te zijn, ook naar mezelf, de plek van mijn ziel, het onveranderbare, het eeuwige, de plek van het spirituele, van geloven. De pijlen wijzen ook naar de plek achter mijn duimen, mijn derde oog, de plek verbonden met mijn intuïtie en natuurlijk wijzen ze naar mijn hoofd, de plek van de ratio, het denken.
 3 oog
Bij yoga zet ik vaak mijn handen op de grond. De pijlen wijzen dan naar beneden, naar de aarde. De plek die er altijd is en ons altijd zal blijven dragen, de plek die ons met beide benen op de grond houdt en die zorgt dat we niet vallen of loskomen van de aarde en de realiteit, de plek ook waar energie vandaan komt en kracht, de plek van Shakti-energie en actie, doen en de plek het meest verbinden met ons fysieke lichaam.
down dog
In Namasté-houding heb ik mijn handen tegen elkaar met mijn duimen tegen mijn hart. De pijlen wijzen dan naar mijn hart, de plek van liefde voor anderen en voor jezelf, de plek van gevoel, emotie, de plek van compassie, voor anderen maar ook voor jezelf, de plek die ons alles toefluistert, maar overstemd wordt door het geschreeuw van ons hoofd en de wereld om ons heen, de plek die je vertelt over je dromen en ze helpt realiseren, de plek die je vertelt hoe groots je bent van jezelf en je helpt die grootsheid te realiseren. 
namaste
De pijlen brengen alles bij elkaar en in balans: Hemel, aarde en mezelf. Hoofd, hart en lichaam. Bewustzijn, energie en mezelf. Denken, doen en voelen. Shiva, Shakti en mezelf. Wijsheid, nederigheid en compassie. Intern, extern en mezelf. Grootsheid, realisme en liefde. Dromen, actie en mezelf. Je kunt er vast nog meer bedenken. Alles vertegenwoordigd dan eenheid, wat de eigenlijke betekenis van yoga is. 

De pijlen geven me ook richting. Met name het realiseren van mijn eigen grootsheid, compassie naar anderen en mezelf en nederigheid zijn, zijn de lessen waar ik nu mee bezig ben, de lessen die ik nu moet leren, de lessen die me op het juiste pad brengen en houden, de lessen waar ik mee worstel en die me weerhouden mijn ware ik te vinden en te zijn, de lessen die me helpen op mijn pad, bij het realiseren van mijn dromen. De pijlen zijn zo een permanente herinnering aan de juiste richting voor mij, de valkuilen waar ik keer op keer in trap en de obstakels die ik zelf opwerp in het realiseren van mijn ware ik en mijn dromen.