Butterfly Effect

Misschien ken je wel het Butterfly Effect. Volgens deze theorie kunnen hele kleine dingen hele grote consequenties hebben. Een van de bekendste voorbeelden is dat een vlinder die met zijn vleugels wappert in Brazilië voor een storm in Europa kan zorgen. De naam Butterfly Effect komt daar ook vandaan.
vlinders
Ik vind dit zelf altijd heel fascinerend. Het betekent dat alle kleine dingen hele grote consequenties kunnen hebben uiteindelijk. Hoe ik bijvoorbeeld praat, wat ik zeg, hoe ik het zeg, de pauzes die ik houd, de lengte van die pauzes. Alles is bepalend voor wat er daarna gebeurt. Hetzelfde geldt voor als ik over straat loop, hoe ik mijn voeten neerzet, hoe ik kijk en waar ik naar kijk, hoe mijn houding is. Alles is weer bepalend voor wat er daarna gebeurt.

Al die kleine dingen samen bepalen de toekomst. Al die dingen in het verleden hebben het heden bepaald. Je begrijpt nu direct hoe mateloos complex alles is. We proberen dit altijd te vangen in modellen en we denken dat we aardig wat kunnen voorspellen. Maar als het gaat om al die kleine dingetjes, besef je ook dat dat een complete illusie is. Het is er veel te complex voor.

Iets anders is dat we vaak denken controle te hebben over dingen en situaties. Als je nu beseft dat die dingen en situaties bepaald worden door allemaal kleine dingen, merk je dat ook die controle een illusie is. Iedereen die pretendeert controle te hebben, kan geen gelijk hebben. 

Aan de ene kant betekent dit dat je zelf bepalend bent voor alles door alle kleine dingen die we doen. Aan de andere kant betekent het dat je er totaal geen controle over hebt. Dit kan heel erg verlammend werken. Als je wel bepalend bent maar geen controle, levert dat machteloosheid op. Je kunt het ook zien als iets bevrijdends. Relax, nothing is under control.
relax
Je zou hier ook een vrijkaartje in kunnen zien om maar te doen wat je wilt doen. Je hebt immers toch geen controle, dus wat maakt het uit. Je vergeet dan dat je wel bepalend bent voor de toekomst van alles en iedereen. Daardoor heb je een zekere verantwoordelijkheid. Naar mijn mening betekent dit dat je altijd het goede moet blijven doen, ook al zijn de consequenties daarvan niet altijd duidelijk. Of zoals ik ook wel eens zeg: het is niet jouw schuld dat de wereld is zoals hij is, maar het is wel jouw schuld als hij zo blijft. Met zelfs maar de kleinste acties is dat al mogelijk dus.
choose
Ik ben nu benieuwd wat deze blog voor consequenties gaat hebben.