Ritme

Als je mij vraagt wat ik de beste Nederlands inzending voor het Eurovisie Songfestival vond, is de kans groot dat ik Frizzle Sizzle zeg. Dat waren vier meiden op blote voeten die "Alles heeft een ritme" zongen. De laatste tijd begin ik steeds meer te begrijpen hoe gelijk zij hadden. Alles heeft ook een ritme. Denk maar aan de zon en maan, maar ook de andere planeten. Alles draait in een vast ritme om elkaar heen. Denk ook aan de zee met het tij en ook het springtij dat in een vast ritme plaats vindt. En dan heb je natuurlijk ook nog het ritme van de golven. Als je erover nadenkt zie je overal ritme. Denk aan de jaargetijden, broedseizoenen, je adem, je hartslag, noem het maar op. Alles heeft een ritme. Ze hebben gewoon gelijk.

Het refrein van het lied is:

Neem de tijd voor alle dingen.
leef je eigen ritme.
alles kun je laten swingen.
in je eigen ritme.
Ritme zit in alle mensen.
en swingen kun je leren.

Eerst zingen ze dat ook jij een ritme hebt en dat je je eigen ritme moet leven. Ik vind dat wel mooi. Iedereen heeft zijn eigen ritme. Je kunt dat ritme vinden en synchroon daarmee leven. Voor mij zorgt dat voor een boel ontspanning. Ik kan lekker in mijn eigen ritme leven. Dat voelt prima en ik functioneer dan ook het best, merk ik.

Verder denk je bij ritme al snel aan dansen. Frizzle Sizzle noemt dat swingen, want zo heette dat in die tijd.  En volgens hen kun je dat leren.

Ik heb al jaren niet meer gedanst. Tijdens en na mijn studie werd mijn leven ineens heel serieus. Waar ik voorheen veel danste en jarenlang dansles heb gehad, had ik daar geen zin meer in. Het paste niet bij mijn leven, dat steeds serieuzer werd, vond ik. Jarenlang niet gedanst. Ik moest echt weer leren dansen. Gelukkig was daar Shiva Rea. Nadat ik haar Ted-talk had gezien, wist ik dat ik bij haar in de leer wilde. Vorige week heb ik toen eindelijk een teacher training Yoga Trance Dance gedaan bij haar. Yoga Trance Dance is een hele andere manier van Yoga beleven. In plaats van strenge techniek en andere aspecten die bij Yoga om de hoek komen kijken, gaat het veel meer over natuurlijk en spontaan bewegen. Uiteindelijk kom je terecht in een soort trance en volledige ontspanning. Heerlijk vond ik dat. Ik heb 7 keer in drie dagen tijd een hele Trance Dance gedaan van 1 tot 2 uur. En sindsdien kan ik bijna niet meer stilzitten. Ik beweeg/dans nu de hele tijd. Mijn energie is momenteel echt gigantisch.

En zo heb ik weer leren swingen en dat voelt goed. Ook dat vind ik iets geruststellends hebben. Swingen kun je leren. Of anders gezegd: you can't stop the rain from falling, but you can learn how to dance in the rain. Ook jij kunt weer leren dansen. 

Wat je er ook uit kunt halen is dat je niet altijd dwars door obstakels heen hoeft. De regen valt toch wel. Daar kun je niets aan veranderen. Je kunt wel om de obstakels heen dansen. Geloof me als ik zeg dat je leven daar veel leuker van wordt.

image1

Ik heb enorm veel zin om dit ook over te gaan dragen. Leuke bijkomstigheid van de training is dat ik nu ook zelf Yoga Trance Dances kan/mag geven en dat wil ik ook zeker doen. Ik laat het jullie weten als het zover is. Hou mijn site daarvoor goed in de gaten.

Ik had trouwens nooit gedacht dat mijn leven zoveel leuker zou worden van een inzending voor het Songfestival en een Ted-talk. Soms komt inspiratie blijkbaar van vreemde plekken.