Koning

Mensen die mij wat beter kennen weten dat mijn bijnaam Koning Jerry is. Die naam heb ik al een tijdje en hij is afgeleid van mijn peetoom die Koning Sigi wordt genoemd. De laatste tijd begint die  bijnaam voor mij echt betekenis te krijgen. Voorheen vond ik hem vooral grappig vanwege de pretentieusheid, maar nu is dat aan het veranderen.

Mijn favoriete stuk uit Lord of the Rings vind ik het stuk over the Houses of Healing. Dat stuk zit wel in het boek, maar volgens mij heeft het de film niet gehaald. Echt heel zonde want het is echt een prachtig stuk. Aan het einde van het verhaal worden alle gewonden naar de Houses of Healing gebracht. Aragorn plukt daar blaadjes van een plant, blaast daar overheen en komt erachter dat hij zo mensen (en hobbits) kan genezen, kan helen. Alsof dat nog niet bijzonder genoeg is, blijkt dan dat alleen een koning mensen zo kan helen. Aragorn komt er zo achter dat hij een koning is.

lord

Niemand gaat een yogales in om er hetzelfde uit te komen. Iedereen komt voor een verandering of transformatie. En dat kan van alles. Misschien is het iets fysieks en misschien is het veel meer. 

Tijdens een les word je je bewust van nieuwe plekken in jezelf, fijne en minder fijne plekken. En daardoor kun je werken aan de plekken die aandacht behoeven. En dan zijn we aan het transformeren en aan het helen. Ik geloof heel erg dat je als yogaleraar niets anders doet dan mensen helpen bewust te worden, te transformeren en te helen. Dat is eigenlijk precies hetzelfde als Aragorn doet in The Houses of Healing.

In dat kader moet ik dan ook aan een stuk uit de Lion King denken. Simba's vader is overleden, Simba slaat helemaal los en gaat lekker lanterfanten met Pumbaa en Timon, zijn Hakuna Matata periode. En dan komt het moment dat hij naar de sterren staart, die volgens zijn vader zijn voorvaderen zijn. Op dat moment spreekt zijn overleden vader tot hem en zegt "Remember who you are". Hij was geboren om koning te zijn en niet als zwerver. En het werd tijd om zijn plek op te eisen en in te vullen. Vluchten kan niet.

image3

Het lijkt dan ook weer heel erg op het verhaal van Arjuna uit de Bhagavad Gita. In het begin van het boek, gooit Arjuna zijn boog op de grond en weigert te vechten. Hoe kan hij vechten als aan beide zijden van het slagveld zijn familie en zijn vrienden staan? Krishna vertelt hem dat hij zich niet zo aan moet stellen. Hij is geboren als koning en krijger en moet daarom dus vechten. Wie er aan beide zijden staan is irrelevant. Hij moet zijn lotsbestemming leven. Be who you are.

image2 kopie

Misschien ken je dit en heb jij ook wel zo'n verhaal. Misschien ben jij ook al een tijd aan het zwerven en ben je aan het vluchten voor je ware lotsbestemming. Ikzelf heb dat wel tijdenlang gedaan. Maar ik weet nu dat ik yogaleraar moet zijn om mensen te helpen in hun bewustwording, transformatie en heling. En daarmee ben ik dan misschien wel als Simba of Arjuna en misschien ben ik dan ook wel als Aragorn en ben ik een koning. En misschien doe ik dan mijn bijnaam eindelijk eer aan.

En laat ik eerlijk zijn, het voelt doodeng en als een enorme klus. Ik weet ook niet zeker of ik hem wel in kan vullen. Het voelt alsof het kleren zijn die veel te ruim zitten. Maar ik moet het doen. Vluchten is geen optie.

2015 05 koning Jerry_0240

En misschien herken je dit en heb je je eigen verhaal. Misschien kunnen we de reis dan samen maken. Remember who you are.