Verslaafd

´┐╝Shashaka Yoga, Jerry Linnemeijer, verslaafd, Fotografie: Wies Fotografie, Marie Louise Linnemeijer Fockens
Keer op keer realiseer ik me dat ik verslaafd ben. Ik ben verslaafd aan gedachten. Misschien herken je dat wel. Je hoofd gaat maar door en door, de ene gedachte na de andere. Men zegt dat je wel 70.000 gedachten per dag hebt. En die gedachten zijn van alles. Plannen, herinneren, oordelen, zorgen, schuldgevoel, stress. En ze gaan maar door.

Het bizarre is dat gedachten je ook verder de put in kunnen krijgen. Als je een stressvolle situatie tegenkomt, gaat je hoofd ineens heel snel. Je lijf reageert daar op en je hoofd reageert dan weer op je lijf. En zo ga je stressen over stress en ga je een vicieuze cirkel in. Sommigen gaan hyperventileren. Ik kreeg angstaanvallen.

Veel van ons gedrag komt voort uit het vluchten voor gedachten. Ik heb mezelf daar ook schuldig aan gemaakt. Ik vluchtte in werk, opleidingen, alcohol en noem het maar op. Daarna werd het Twitter, Facebook enzovoorts. Om eerlijk te zijn hielp niets. Sterker nog, het werd alleen maar erger, want je gaat je bovenop alles ook nog schuldig voelen. Nog meer gedachte, dus nog meer vluchten en afleiding nodig. Het is echt eindeloos. Het ergste is wel dat je in een bubbel gaat leven, contact verliest. Mijn enige momenten van rust waren de momenten waarop ik pillen gebruikte die ik van de huisarts had gekregen.

Ik had de pech en eigenlijk het geluk dat mijn lijf ermee op hield. Ik kreeg een erg lang aanhoudende keelontsteking en kwam niet meer overeind. Ik was opgebrand. Dat was het moment dat ik zelf realiseerde dat ik iets moest veranderen. Alleen kon ik dat niet, dus heb ik hulp gezocht. Daar begon eerst het traject van stoppen met al het vluchtgedrag en met afleidingen. Daarna kwam de val en nadat ik de bodem had aangeraakt, begon mijn lange en harde weg terug. Ik leerde beter omgaan met emoties. Ik leerde contact maken met mijn voorouders en de natuur. En bovenal leerde ik contact maken met mijzelf, mijn gevoel.

Ik hoef jullie niet uit te leggen dat yoga en meditatie een grote rol hebben gehad in het herstel en de weg omhoog. Mijn weg omhoog stopte niet toen ik weer op mijn oude niveau zat, maar ging en gaat gewoon door.  Elke dag leer ik er dingen bij. Elke dag wordt het opgeruimder in mijn hoofd en in mijn leven. Elke dag pluk ik de vruchten van mijn val. Ik zeg tegenwoordig vaak dat ik iedereen een burn out gun, maar dat ik hoop dat niemand zoiets hoeft mee te maken.

Tegenwoordig lukt het mij steeds vaker om mijn hoofd leeg te maken. Ik voel me steeds zuiverder van binnen en daardoor ben ik staat dingen te doen en te denken die voorheen onmogelijk waren. Ik ben steeds vaker in staat mijn emoties te voelen en ze te laten zijn. Ik maak me een stuk minder zorgen en ervaar ook minder stress en schuldgevoelens. Ik voel me meer in contact met alles en iedereen en dat voelt geweldig. Natuurlijk zijn er altijd nog dagen en weken dat het minder gaat. Dat zal ook altijd zo blijven, maar ik kan daar nu wel beter mee omgaan.

Tegenwoordig ben ik verslaafd aan mijn leven en dat gun ik iedereen.