Plannen

John Lennon zei ooit: Life is what happens to you while you're busy making other plans. Voor mij betekende dat altijd dat het leven toch anders loopt dan je verwacht. Toen ik werd geconfronteerd met de ziekte van mijn vrouw en mijn eigen burn-out, moest ik steeds denken aan die uitspraak. Leuk dat ik plannen had, maar daar kwam toen toch niet van. Life is what happens to you while you're busy making other plans. De laatste tijd is die uitspraak ook wat anders voor mij gaan betekenen.

lennon

Ik heb mijn eigen yogabedrijfje en heb allemaal dromen. Ik heb altijd geleerd dat als je die dromen wilt realiseren, je plannen moet maken. Ik liep elke keer weer vast met het maken van die plannen. Hoe ik het ook benaderde, ik kwam echt nergens uit.

Als ik iets zelf niet kan of iets niet werkt voor mij, haal ik er hulp bij. Zo ben ik gaan praten met mijn schoonzus die gespecialiseerd is in het ondersteunen van ondernemers. Een van de vele dingen die ik tijdens dat gesprek van haar geleerd heb, is dat ik dingen doe en moet doen vanuit mijn intuïtie. Het maken van plannen past daar helemaal niet bij. Je intuïtie is meer iets van dit moment, terwijl plannen maken over de toekomst gaat. Dit klinkt heel rationeel, maar ook op gevoelsniveau klopt het voor mij. E.B.White, een Amerikaanse schrijver, zei het wat dat betreft ook mooi: I arise in the morning torn between a desire to improve the world and a desire to enjoy the world. This makes it hard to plan the day. 

white

John Lennon had dus gelijk. Ik vind dat zo'n opluchting. Ik hoef geen plannen te maken. Als ik mijn droom voor ogen houd en gewoon mijn intuïtie volg komt het allemaal goed. Ik kan me nu weer richten op wat ik leuk vind, yoga geven en ik zie wel waar dat naartoe gaat. Of zoals David Bowie het zei: I don't know where I'm going from here, but I promise it won't be boring.

bowie

Het grappige is dat de realisatie dat ik niet hoef te plannen en gewoon mijn intuïtie kan volgen, me ook heeft bevrijd en de weg heeft opengelegd voor verdere groei, iets dat ik heel graag wil. Ik wil me constant door ontwikkelen. Misschien moet ik zelfs wel zeggen dat ik constant wil transformeren. Als je me langer kent, weet je ook hoe vaak ik al veranderd ben. En dat stopt niet. Mensen vragen dan ook wel eens waar het naartoe gaat. Om eerlijk te zijn heb ik daar nooit echt een goed antwoord op, omdat ik dat zelf ook niet precies weet. Als je je intuïtie volgt is dat ook bijna niet aan te geven. Het leven is dan echt weerbarstiger dan de plannen die ik zou verzinnen als ik ertoe gedwongen zou worden.

gita

Natuurlijk probeer ik me wel altijd voor te stellen waar het naartoe gaat, maar dat zijn echt gokken. Ik kan dat nooit echt precies zeggen. En omdat het slechts een gok is, is het de kunst voor mij om er niet aan te gaan hechten. Als ik dat wel zou doen, zou ik in de val lopen dat ik weer ingehaald wordt door het leven. De Bhagavad Gita benoemt dat anders en zegt: Doe wat je moet doen, zonder te hechten aan het resultaat. Eigenlijk is dat hetzelfde als wat Lennon zegt, maar dan een paar millennia eerder.

Life is what happens to you while you're busy making other plans