Aandacht

Sinds ik ooit wolven gevoerd heb in de dierentuin, heb ik iets met wolven. Misschien ken je wel het verhaal dat een Indiaan aan zijn zoon vertelt. Hij vertelt dat er in iedereen twee wolven leven, een goede en een slechte. Deze twee wolven zijn constant aan het vechten met elkaar. Als de zoon dan vraagt welke wolf wint, vertelt de Indiaan dat dat de wolf is die je voedt, dus de wolf die je aandacht geeft.

wolvendans

Die strijd tussen de twee wolven kennen we misschien allemaal wel. Ik herken hem helemaal. Vaak heeft die strijd erg verschillende vormen. Soms is het de strijd tussen mijn hoofd en mijn hart, soms de strijd tussen droom en angst, soms weer een totaal andere.

Ook de Bhagavad Gita gaat over een strijd en volgens mij is dat precies dezelfde strijd, de strijd in onszelf die we continu voeren. De Bhagavad Gita geeft verschillende manieren om daarmee om te gaan. De manier die mij het meest aanspreekt is die van Karma yoga. Dat betekent dat je moet doen wat je moet doen zonder te hechten aan het resultaat. In het verhaal van de Indiaan is dat het voeden van een van de wolven. 

image2

Mooi vind ik ook dat je dus de keuze hebt welke wolf je voedt of aandacht geeft. Dat geeft je de mogelijkheid om daar bewust in te kiezen en dus verantwoordelijkheid te nemen voor wat je doet. Je kunt dan nooit meer slachtoffer zijn.

Maar het allermooist vind ik de gedachte dat wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor bijna alles. Zie je ongewenst gedrag bij mensen, kun je daar veel aandacht aan geven door het er lang over te hebben. Je kunt ook aandacht geven aan het gedrag dat je wel wilt zien. Belonen van goed gedrag in plaats van straffen van slecht gedrag. Je zult zien dat dat vaak beter werkt.

Er blijkt ook uit dat het belangrijk is om aandacht te geven aan iets. Vaak laten we dingen op hun beloop of geven we bepaalde dingen geen aandacht. Vaak is dat lekker makkelijk. Je ziet dan dat de dingen altijd hetzelfde blijven. Je ziet geen enkele groei of verandering. Ook dat is een keuze.

Je ziet dit natuurlijk ook terug op de yogamat. Je kunt je gedachten steeds af laten dwalen en zo de les door gaan. Je merkt dan dat je bijna net zo de mat afstapt als dat je erop stapte. Als je echter bewust aandacht geeft aan iets, zoals je ademhaling, je houding, het intomen van je gedachten, zul je merken dat daar wel degelijk iets aan verandert. Daarom is het ook zo belangrijk om met een intentie de mat op te stappen. En ook dat vertaalt zich naar de echte wereld. Als je iets met een intentie doet, doe je het bewuster en zult zien dat je dan groeit en er echt verandering plaats vindt.

image4

Ieder mens heeft twee wolven in zich, een goede en een slechte. Deze twee wolven zijn constant met elkaar aan het vechten. De wolf die je voedt, aandacht geeft, is de wolf die wint. Aan jou om de juiste keus te maken.