Abracadabra

Als kind was ik, net als veel andere kinderen, gek op goochelaars. In die tijd had je bijvoorbeeld Hans Kazan en David Copperfield. Later kreeg je Hans Klok, Derren Brown, David Blaine, Dynamo, noem maar op. Elke keer als ze op TV waren, zat ik aan de buis gekluisterd. Thuis en in de bibliotheek las ik alles dat er maar te lezen was over goochelaars, goochelen en goochelkunst. De biografie en stunts van Houdini kon ik dromen. Helaas was ik zelf veel te onhandig om een goede goochelaar te zijn. Die carrière is nooit echt van de grond gekomen, tot ik ontdekte dat er ook andere vormen van magie bestaan, waar stiekem wel goed in ben.

 2016 04 goochelaar

Wat ik fascinerend vond en vindt aan goochelaars is hoe zij dingen kunnen doen die onmogelijk lijken. Ze kunnen dingen tevoorschijn laten komen of laten verdwijnen. Het is bijna alsof ze dingen uit de lucht grijpen en dan waar, tastbaar maken. Voor mij is dat een heel heel bijzonder fenomeen.
 
Wat ik ook bijzonder vind, is dat de meeste goochelaars als spreuk gebruiken: “Abracadabra”. Dit woord wordt al sinds de tweede eeuw na Christus gebruikt als toverspreuk of bezweringspreuk. Een van de theorieën is dat het woord is afgeleid uit het Hebreeuws of het Aramisch waar het zoveel betekent als “Ik creëer zoals ik spreek”. Woorden worden dus werkelijkheid als je ze uitspreekt, een heel fascinerend concept.

2016 04 abracadabra

Een paar weken geleden heb ik een manifestatie workshop gedaan bij Anodea Judith. Manifesteren is het proces van het realiseren, het werkelijk maken van je dromen, wensen of ideeën. Je leert dan om iets vluchtigs en ontastbaars als een idee, wens of droom door middel van een aantal stappen concreet en tastbaar te maken. Eigenlijk is dat goochelen voor gevorderden. Misschien moet je het zelfs wel magie noemen. 

 2016 04 anodea

Waar ik tijdens de workshop achter kwam is hoe belangrijk je woordgebruik is. Dit is vrij bepalend voor wat je wilt manifesteren. Hafiz zei het zo mooi toen hij zei: "The words you speak become the house you live in."

Als je bijvoorbeeld erg ongelukkig bent en je wilt dat niet meer zijn, kun je zeggen “Ik wil niet meer ongelukkig zijn”. Dit is niet echt effectief. Als ik zeg “Denk niet aan een blauwe olifant” denken de meeste mensen aan een blauwe olifant. Het woord “niet” wordt niet herkend, niet door ons onderbewustzijn, maar ook niet door het universum. De boodschap die je dus afgeeft is: “Ik wil ongelukkig zijn”. 

 2016 04 words

Je kunt hem dus maar beter positief formuleren. Of anders gezegd je kunt beter aangeven wat je wel wilt dan wat je niet wilt. En dat is iets dat altijd lastig blijkt te zijn. De meeste mensen zijn heel goed in het vertellen wat ze niet willen, maar slechter in vertellen wat ze wel willen. Je kunt pas dingen realiseren, manifesteren als je er om vraagt. Daarom is het belangrijk om aan te geven wat je wilt

In plaats van “Ik wil niet meer ongelukkig zijn” zou je kunnen zeggen “Ik wil gelukkig zijn”. Ook deze zin is niet zo heel erg effectief. Door dit te zeggen, geef je de boodschap af dat je gelukkig wilt zijn, met de nadruk op willen. Wat je dan krijgt is dat je nog meer gelukkig wilt zijn en je komt dan niet verder dan het willen. Dat woord moet er dus nog uit om effectief te zijn. Je komt dan bijvoorbeeld uit op “Ik ben gelukkig”.

2016 04 believe

Een statement als “Ik ben gelukkig” noemen ze een intentie. Het mooie van intenties is dat ze bepalen waar je aandacht naartoe gaat. En waar je aandacht aan geeft, gaat je energie naartoe. Of anders gezegd, wat je aandacht geeft, dat groeit. En zo ben je al aan het creëren wat je zegt, puur door het op een bepaalde manier te formuleren.

Wat wil jij manifesteren?

2016 04 jer en anodea copy