Jezelf

Vaak hoor ik mensen zeggen "geloof in jezelf", "wees jezelf" of "blijf bij jezelf". Dit is niet echt iets van alleen deze tijd. Boven het Orakel van Delphi stond eeuwen geleden al "ken uzelf". Ik vraag me dan altijd af wie ik zelf dan ben. Voor mij is dat lang niet altijd duidelijk. En volgens mij ben ik niet de enige die daarmee worstelt. 

greece-oracle-at-delphi-granger1

Marcel Proust was een dichter/schrijver die zo'n eeuw geleden leefde. Hij zei ooit "niemand is een mysterie behalve voor hemzelf". We zijn vaak heel goed in de goede en slechte eigenschappen van anderen zien, maar voor onszelf blijft dat lastig.

Trè€s-belle-photo-de-Proust

In mijn werkende leven heb ik tal van persoonlijkheidstests gedaan. Elke keer kwam daar een kleur, een letter of een naam uit. Elke keer kon ik me goed vinden in de beschrijvingen, maar ik heb ook elke keer het idee gehad dat dat niet is wie ik ben. Het is, zoals vaker met modellen, een sterke vereenvoudiging van de werkelijkheid en dus nooit helemaal goed. De complexiteit van wie je bent, komt er nooit uit.

En als ik het daar over heb, moet ik ook altijd denken aan iets dat Eckhart Tolle vertelt in een van zijn boeken. Daarvoor moet ik alleen beginnen met Rene Descartes, een filosoof uit de 17de eeuw. Hij schreef "ik denk, dus ik besta". Volgens mij zou je best kunnen zeggen dat onze hedendaagse Westerse filosofie daar van is afgeleid. Je ziet zo al dat het hier voornamelijk gaat om wat er in het hoofd gebeurt.

descartes_i_think____theref

Eeuwen later, in de 20ste eeuw, merkte Jean Paul Sartre, een van de moderne filosofen, iets op. Hij vroeg zich af hoe je weet of je denkt. Pas dan weet je namelijk of je bestaat. Tolle pakte het daar op door te zeggen dat er kennelijk een deel is van jezelf van waaruit je observeert dat je denkt. 

Misschien ken je die plek wel. Elke keer als je jezelf observeert, zit je daar eigenlijk. Je zou deze plek heel goed je ware ik kunnen noemen en alles dat je observeert aan jezelf je ego. Grofweg is dat ook wat Tolle doet. Ego is dan alles dat ons anders maakt van anderen. Je ware ik is eigenlijk voor iedereen hetzelfde en is hetgeen ons met alles en iedereen verbindt.

Je ego is dus hetgeen ons anders maakt. En we willen zo graag anders zijn dan de rest vaak. Die persoonlijkheidstests waar ik het over had, zijn echt gemaakt om dat verschil inzichtelijk te maken. In het dagelijkse leven is dat erg nuttig, want het biedt structuur en een zekere voorspelbaarheid, maar op zoek naar jezelf en je ware ik, staat dat enorm in de weg.

De plek van waaruit je observeert, je ware ik, is een hele bijzondere plek. Het is daar altijd kalm en rustig. Er zijn daar geen gedachten en emoties. Alles is daar zoals het is. Ik vind dat echt een heerlijke plek. Daar komt nog bij dat dat de plek is waar we allemaal hetzelfde zijn. Het is de plek die ons verbindt.

images

Hoe kom je nu bij je ware ik terecht? Enige dat je hoeft te doen, is je richten op je ademhaling. Je zult al snel merken dat je ego van zich gaat laten horen. Je krijgt allerlei gedachten, emoties en reacties voorgeschoteld. Soms kun je die heel makkelijk zien voor wat ze zijn en soms zit je alweer helemaal vast in allerlei gedachten voor je het doorhebt. Je kunt nu elke keer alleen maar observeren, de gedachte, emotie of reactie loslaten en terugkeren naar je ademhaling. Als je dat consequent doet, merk je dat je steeds minder gedachten, emoties en reacties voorgeschoteld krijgt. En in de ruimte tussen alles in, ervaar je dan ineens die kalmte en rust. Dat is dan je ware ik. 

alles bijelkaar

Eigenlijk ben je met dat laatste niets anders aan het doen dan mediteren. Door te mediteren, kom je dus uit bij je ware ik. En zo heb je jezelf gevonden. Zelfrealisatie noemen ze dat. Misschien is dat ook wel wat er bedoeld wordt bij het Orakel van Delphi.