Boosheid

Ik kan soms heel erg boos worden. Als iemand me kwetst of pijn doet is mijn eerste reactie om boos te worden, heel erg boos. Ik kan zelfs zo boos worden dat het me helemaal opvreet en er niets anders bestaat op dat moment. De Boeddha zei het zo mooi toen hij zei: “Je wordt niet gestraft voor je boosheid, maar door je boosheid”. Zo voelt het op zo’n moment ook.
you-will-not-be-punished-for-your-anger-buddha
Het verhaal gaat dat zelfs de Boeddha regelmatig boos was. Je hebt ook het verhaal in de Bijbel van Jezus die de boel kort en klein slaat als hij merkt dat er woekeraars in de tempel hun handel drijven. Wat ik hiermee wil zeggen is dat iedereen wel eens boos is. Dat is alleen maar menselijk.
 
De laatste tijd ben ik vrij veel gekwetst en ben ik erg boos geweest. Natuurlijk is dat jammer van de negatieve energie die het kost, maar het heeft me ook wat dingen gebracht. Ik heb wat lessen geleerd en dat was het alleen al waard.
 jerry
Soms ben je zomaar boos, maar meestal is het getriggerd door iets. Bij mij is een trigger dat ik gekwetst wordt door iemand bijvoorbeeld. Het proces gaat meestal zo. Iemand zegt iets dat ik als kwetsend ervaar, direct daarop word ik boos, eerst een beetje en dan steeds meer. Het bijzondere is eigenlijk dat die boosheid daarmee een keuze is. Er is een trigger en dan heb ik de keuze hoe ik reageer. Meestal maken we die keuze vrij onbewust. Als je hem bewust gaat maken, merk je ineens dat je een scala aan reacties hebt. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen reageren door te zeggen dat je het heel kwetsend vindt en even tijd nodig hebt om het in perspectief te plaatsen. En zo zijn er nog tal van reacties mogelijk.
62851c1074cf6d708d8693b584b62e05 
Wat je zou kunnen zeggen is dat we in staat zijn tot antwoorden in de tijd tussen trigger en reactie. Able to respond, zoals Stephen Covey het noemt. Daar komt ook het woord responsible vandaan, able to respond. Het is ook geen toeval dat het woord antwoord in verantwoordelijk zit. Je bent in staat om te antwoorden op wat er met je gebeurt en dat maakt je verantwoordelijk.
 
Ben je toch boos, wees je er dan bewust van. Misschien is het zelfs goed om het helemaal te doorvoelen. Wil je er echt van af komen, vergeef de persoon die je ervoor heeft gezorgd dat je zo boos bent. Vergeef diegene met je hele hart. Je zult merken dat de boosheid dan verdwijnt. Voor mij werkt dit heel goed. Er blijft alleen altijd nog een restje boosheid over bij mij, ook als ik de ander heb vergeven. Meestal is dat een stukje boosheid naar mezelf toe. Wat ik dan doe is ook mezelf vergeven vanuit het diepste van mijn hart. Zodra ik dat gedaan heb, ben ik mijn boosheid kwijt, heb ik alles achter me gelaten en kan ik door met mijn leven. Alles wordt dan als vanzelf beter. En doorgaans zie ik dan weer de zonnige kant van alles. Dat is nou de kracht van je hart!
love-is-the-closest-thing-we-have-to-magic 
In het verband van boosheid, heeft Eckhart Tolle het over het pijnlichaam. Iedereen heeft een pijnlichaam en dat pijnlichaam voedt zich met negatieve emoties en energie. Ruzie maken voedt bijvoorbeeld het pijnlichaam. Misschien ken je het ook wel. Je maakt ruzie zonder aanwijsbare reden en je voelt je daarna beter. Dat is nou het pijnlichaam dat zich aan het voeden is. Natuurlijk heeft het pijnlichaam alles met je ego te doen. Het mooie is dat zodra je je bewust bent van je pijnlichaam en wat het doet, je pijnlichaam al aanzienlijk afneemt. Komt het toch nog voor dat je in een situatie komt waarin je pijnlichaam opspeelt, is de beste manier om dat te erkennen en dan weer in het nu te komen, door bijvoorbeeld op je adem te letten. Je zult dan merken dat het heel snel afneemtBuddha-quote-2.