Weerstand

Tijdens lessen zeg ik heel vaak: Zoek de weerstand op. Wat ik bedoel is dat je jezelf uitdaagt. Dat je onderzoekt in jezelf waar die weerstand zit. Het gaat er hier om dat je jezelf benadert met nieuwsgierigheid, als een kind. Probeer lekker uit. Ook daar is je mat voor, experimenteren. 
 
Het punt van weerstand is het punt dat het oncomfortabel is, dat je je oncomfortabel voelt. Je voelt dat alles aan het werk is in bijvoorbeeld je lichaam of ergens anders. Je zit dan buiten je comfort zone. Binnen je comfort zone, ga je nooit weerstand vinden en daar is ook geen groei mogelijk. Pas buiten je comfort zone kun je groeien. En dat is precies de plek waar je die weerstand ervaart.

2016 01 life

Weerstand kan in je lijf zitten. Misschien merk je dat bepaalde houdingen niet of heel slecht lukken. Dat kan komen omdat je fysiek een beperking hebt, bijvoorbeeld spierspanning die te groot of te klein is, spieren die stram of stijf zijn. Ook kan het zijn dat botten tegen elkaar komen en dan kom je nooit verder die houding in. Je merkt dan dat groei langzaam gaat, op zijn eigen tempo of dat sommige houdingen simpelweg niet mogelijk zijn. Ik ken een yogadocent die in een vooroverbuiging maar beperkt voorover kan komen omdat de botten in zijn dijbeen en heup tegen elkaar komen. Op het moment dat je dat tegenkomt, wordt het vooral een mentaal spel en ook dat is weerstand. Als yogadocent wil je het liefst alle houdingen goed voor kunnen doen. Als je dan zo’n beperking hebt kan dat niet meer. Ben je dan een slechte yogadocent? Kom je dan nooit meer op de cover van yogamagazine? Dat zijn uiteindelijk allemaal vragen die te maken hebben met je ego. Het is als yogadocent juist de kunst om te accepteren dat het zo is. Daarmee ben je meer een voorbeeld voor anderen dan als je perfect in houdingen komt altijd. Ook leer je hiervan dat weerstand fysiek kan zijn, maar ook bijvoorbeeld mentaal.

2016 01 loesje 

Natuurlijk zit er ook een bovengrens aan. Oncomfortabel zijn weerstand ervaren is prima, maar het mag nooit echt pijn doen. Als je jezelf pijn doet, ben je jezelf geweld aan het aandoen en dat gaat in tegen alles waar yoga voor staat. Niet voor niets is de eerste yama uit de Yoga Sutra’s van Patanjali ahimsa, geweldloosheid. Dat gaat niet alleen over geweld naar anderen toe, maar ook over geweld naar jezelf toe. In dat kader heb je een mooi verhaal van Yogananda. Een van zijn leerlingen was aan de slag gegaan met ahimsa, geweldloosheid en was veganist geworden, helemaal in lijn met wat Yogananda vroeg. In twee maanden tijd verloor deze man gewicht en zijn gezondheid ging steeds verder achteruit. Ten einde raad kwam hij bij Yogananda. Die vertelde dat veganist zijn echt prima is in het kader van ahimsa. Belangrijker nog is dat je jezelf geen geweld aan doet. Als jij het voor je gestel nodig hebt om zo nu en dan vlees te eten, moet je dat dan ook doen, omdat je anders jezelf geweld aan het aandoen bent en dat is erger dan een ander geweld aan doen.

 2016 01 yogananda

Een paar weken geleden was ik bij een workshop van Sharon Gannon, de Grand Old Lady van yoga in de VS. Zij heeft ooit gezegd: “You cannot do yoga. Yoga is your natural state. What you can do are yoga exercises, which may reveal to you where you are resisting your natural state.” Je hebt dus een natuurlijke staat. De oefeningen die je doet in een yogales laten zien waar je weerstand zit, helemaal als je die echt opzoekt. Daarmee laten die oefeningen zien waar je weerstand aan biedt waardoor je niet bij die natuurlijke staat komt. Dit geeft je dan de mogelijkheid om die weerstand te herkennen en deze weg te werken om dichter bij je natuurlijke staat te komen. Dat is waar yoga over gaat. Je zou die natuurlijk staat ook kunnen benoemen als je ware zelf bijvoorbeeld. Door yoga en met name door de weerstand op te zoeken kun je je ware zelf vinden en dat is groei.

2016 01 sharon

Het kan nu zijn dat je dat punt nu als ultiem doel gaat stellen en daar heel doelgericht naartoe werkt. Misschien ben je zelf wel heel erg ambitieus in dat opzicht. Gevaar is dan dat je jezelf gaat forceren om daar te komen. Ook de Bhagavad Gita heeft het over ambitie. Daarin staat dat je moet doen wat je moet doen, zonder te hechten aan het resultaat. Alleen zo kun je dichter bij je ware ik komen. Er is dan geen plek voor ambitie. Volgens mij is de les hiervan om gewoon in het hier en nu te blijven en jezelf van daaruit uit te dagen, van daaruit de weerstand op te zoeken. Zo kom je stapje voor stapje verder. 

2016 01 magic

Wat je hier met yoga leert, kun je ook toepassen in je dagelijkse leven of op andere plekken. Ook daar kun je groeien door je weerstand op te zoeken, maar wel je grenzen goed te bewaken. Ook daar kun je stap voor stap verder komen door de weerstand op te zoeken vanuit het hier en nu.