Geloven

´┐╝Shashaka Yoga, Jerry Linnemeijer, geloven, Fotografie: Wies Fotografie, Marie Louise Linnemeijer Fockens
Zoals jullie misschien weten, ben ik geboren en getogen in Twente. Twente is een Katholiek bolwerk van boven de grote rivieren. Ik ben dan ook Katholiek opgevoed, heb altijd op Katholieke scholen gezeten en was jarenlang misdienaar.

Toch heb ik altijd geworsteld met de vraag of er een god is. De twijfel was groot. Ik kon op geen enkele manier zeggen dat er een god was, maar kon het ook niet ontkennen. Erg lastig.

Ik ben uiteindelijk mijn geloof in een god volledig verloren bij een vakantie in Israel en meer specifiek in het oude Jeruzalem. Ik zag daar zoveel geloven door elkaar lopen, maar ook met elkaar vechten over hele kleine stukjes land. Elk geloof dacht dat zij het bij het goede eind hadden en alle anderen zeker niet. Ik dacht toen dat dan de enige conclusie is dat geen enkel geloof gelijk heeft. Het is wel erg arrogant om te verwachten dat jouw geloof het als enige bij het goede eind heeft, terwijl er zoveel zijn.

Ik zat dus op een punt dat ik totaal niet meer geloofde. Ik was atheist. Dat ging goed tot ik mijn Yoga Teacher Training ging doen. Je moet voor die training allerlei boeken lezen, waaronder de Bhagavad Gita en de Yoga Sutra's. Die boeken lezend ging er een lichtje branden. Als ik het goed begrijp, staat er in die boeken dat we allemaal manifestaties zijn van iets groters. 

Dit was best een heftig inzicht. Aan de en kant betekent het dat het niet uitmaakt of je leeft of dood bent. Je blijft onderdeel van hetzelfde. Het betekent ook dat al het leven op aarde manifestaties van het grotere zijn. We zijn daarmee verbonden met alles en iedereen. Je begrijpt dan ook meteen de waanzin van hoe we met elkaar en met de allerzwaksten (kinderen, dieren, armen enz), de waanzin van oorlogen en de waanzin van hoe we onze planeet om zeep helpen. Als alles met elkaar verbonden is, zijn we ons dat allemaal zelf aan het aandoen.

Voor mij was dit een heftig inzicht, maar ook een inzicht dat heel erg klopte met mijn gevoel. Hier stopte het niet voor mij. Stel nou dat je dat hogere god noemt of waar je ook maar in gelooft? Daarmee besefte ik ineens dat het hier in alle geloven om gaat. Alles is op dit inzicht gebaseerd. Alleen elk geloof heeft andere taal en andere rituelen om dat te zeggen. De meeste geloven zijn zelfs zo van rituelen vergeven dat de dieperliggende boodschap er niet meer uit te filteren is.

Daarmee begreep ik ook dat wat ik in Israel dacht helemaal verkeerd was. Het is niet zo dat geen van de geloven gelijk heeft, ze hebben allemaal gelijk. Enige is dat de meeste geloven dat zelf nog niet beseffen en zo lang dat niet verandert, blijven ze ook vechten helaas.

Kerst is nu ook anders voor mij. Waar ik vorig jaar Kerst en de rituelen eromheen verafschuwde en zag als uitingen van een geloof dat ongelijk had, zie ik dat het nu juist uitingen van het hogere zijn, hoe complex ook. Dit jaar ga ik dan ook voor het eerst het feest van het licht vieren, voor mij een andere naam voor het hogere. Dat ik daarvoor naar een kerk, een synagoge, een tempel of een moskee ga of juist mijn yogamat opzoek, maakt niet meer zoveel uit. De dieperliggende boodschap is toch hetzelfde.

Ik hoop dat iedereen iets viert deze dagen en hoop dat iedereen daarvan geniet. En onthoudt voor volgend jaar: het is niet jouw schuld dat de wereld is zoals hij is, maar het is wel jouw schuld als hij zo blijft. Volgend jaar krijgen we allemaal weer kansen om de wereld een heel klein beetje beter te maken. Ik hoop echt dat je die grijpt. We zijn namelijk verbonden met alles en iedereen en door iets beter te maken, hoe klein ook, maak je jezelf en de hele wereld beter.