Konijn

Shashaka Yoga, Jerry Linnemeijer, White rabbit
Vaak krijg ik de vraag waarom ik de naam Shashaka Yoga en een konijn als logo heb gekozen. Het wordt tijd dat ik dat eens uitleg.

Om te beginnen met de makkelijke vraag, Shashaka is konijn in het Sanskriet. Bijna elke cultuur kent wel verhalen over konijnen. Denk maar aan de verhalen over Broer Konijn in Nederland, maar zo zijn er nog veel meer. Er zijn specifiek twee verhalen waarom ik voor het konijn heb gekozen. Eentje is een oud Indiaas verhaal en het andere een moderner verhaal.

Heel lang geleden was er een aantal dieren die in een bos leefden. Een van die dieren was een konijn. Op een dag liep een vreemdeling het bos in en de dieren hadden al snel door dat het niet zomaar iemand was maar Shakra, de oppergod, de god der goden. De dieren wilden hem een passend welkom heten in het bos en gingen snel op zoek naar voedsel voor Shakra. Ondertussen maakte Shakra een vuurtje om hem warm te houden. Alle dieren vonden voedsel, behalve het konijn. Verslagen keerde het konijn terug. Bij Shakra aangekomen zei hij: Ik heb niets te eten gevonden, maar biedt mijn eigen vlees aan. Daarop sprong het konijn in het vuur. In het vuur aangekomen merkte het konijn dat het vuur helemaal koud was. Shakra had het vuur koud gemaakt om het konijn te sparen. Vervolgens haalde Shakra het konijn uit het vuur en als dank tekende hij een konijn op de maan. 

Je begrijpt nu wel dat het niet om een gewoon konijn gaat. Het was namelijk een vorig leven van de Boeddha. Dat is al reden genoeg om het konijn als logo te kiezen volgens mij.

Het andere verhaal is Alice in Wonderland, een van mijn favoriete boeken. In het boek volgt Alice een wit konijn dat haar de weg laat zien naar Wonderland. Ik geloof heel erg dat je als yogaleraar, net als het witte konijn, je leerlingen de weg moet laten zien naar Wonderland. Dit is voor iedereen anders. De een zoekt wat beweging, de ander ontspanning, weer een ander wil even ontsnappen aan de dagelijkse sleur en zo kan het nog veel meer zijn. De les wordt daarmee echt een uur voor jezelf.