Kinderen

Shashaka Yoga, Jerry Linnemeijer, kinderen, Fotografie: Wies Fotografie, Marie Louise Linnemeijer Fockens
Mijn familie is heel groot. Ik heb echt onwijs veel ooms, tantes, neven, nichten, achterneven, achternichten enz. enz. Het mooie is dat in de familie kinderen het allerbelangrijkst zijn. Dit is ook altijd zo geweest voor mijn gevoel. Mijn opa wist ieder kind het gevoel te geven dat ze het allerbelangrijkst waren in de hele wereld. Inmiddels is hij al lange tijd niet meer onder ons, maar tot de dag van vandaag is zijn houding ten opzichte van kinderen merkbaar. Het is dan ook vast geen verrassing dat voor mij ook geldt dat kinderen het allerbelangrijkst zijn. 

Als je dit weet, kun je ook wel begrijpen wat voor tragedie het was toen mijn vrouw en ik te horen kregen dat we geen kinderen konden krijgen. Van het ene op het andere moment werd ik diep in mijn wezen geraakt. Het heeft mij vele jaren gekost om hier overheen te komen. Yoga heeft daar echt een belangrijke rol in gespeeld.

Ik besef ook heel goed dat de leegte nooit helemaal weg zal gaan. Gelukkig heb ik wel de mogelijkheid gekregen om er positief mee om te gaan. Ik heb een boel neefjes en nichtjes waar ik dol op ben. Daarnaast mag ik allerlei leuke dingen doen zoals les geven over ruimtevaart aan kinderen. Ik ben zelfs binnenkort op LUMC KinderTV om over ruimtevaart te praten met zieke kinderen.

Iets waar ik steeds slechter tegen kan, is hoe we op deze wereld met kinderen omgaan. Ik hoef de krant maar open te slaan en ik lees over kindermisbruik en armoede bij kinderen. Over kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er geen geld is thuis, waardoor ze in een sociaal isolement raken. En dat gewoon in dit land en in deze wereld, mijn wereld.

Het schrijnendst vind ik momenteel wel de situatie rond heel veel kinderen in West Afrika. Zoals je weet heerst in die gebieden Ebola. Veel kinderen raken hun ouders kwijt aan die vreselijke ziekte. En alsof dat nog niet genoeg is, worden die kinderen verbannen uit hun dorpen omdat men bang is voor besmettingsgevaar. Dus in plaats van deze kinderen, die het nodig hebben, op te vangen en te helpen, worden ze helemaal aan hun lot overgelaten. Je begrijpt misschien wel dat dit dwars door mijn ziel snijdt.

Gelukkig is er een organisatie als Save the Children, die deze kinderen opvangt en verder helpt. Deze organisatie steunde ik al, maar ik ga nu ook een Hatha Yogales geven bij een benefiet om geld in te zamelen voor hen. Uiteraard hoef je niet mee te doen aan de les, hoewel ik dat natuurlijk geweldig zou vinden. Je kunt ook gewoon bijdragen aan de benefiet zonder de les te volgen.

En onthoud: Het is niet jouw schuld dat de wereld is zoals hij is, maar het is wel jouw schuld als hij zo blijft.

Als je nog mee wilt doen met de benefietyogales op 30 november, kun je je opgeven via Armandavdv@gmail.com. De lessen zijn voor alle niveaus en je mag zelf bepalen hoeveel je wilt betalen voor de les. De hele opbrengst gaat naar Save the Children.