Dromen

Laatst zag ik toevallig weer "I have a dream", de beroemde toespraak van Martin Luther King. Hij had inderdaad een droom, een hele grote droom. Misschien heb jij ook wel dromen. Ik in ieder geval wel en de laatste maanden/jaren ben ik hard bezig deze te realiseren. Onderweg heb ik een paar dingen geleerd.
scare
Eerste vraag die je jezelf moet stellen, is of je dromen wel groot genoeg zijn. Iemand zei ooit: Als je dromen je niet bang maken zijn ze niet groot genoeg. Dat is een vraag die ik mezelf vaak stel: zijn mijn dromen wel groot genoeg. Als dat niet zo is, ga ik groter dromen tot ik er bang van wordt. Misschien is bang ook niet het goede woord. Het is meer oncomfortabel. Dat is duidelijk het teken dat je buiten je comfort zone zit. En dat is de plek waar de magie plaats vindt. Binnen je comfort zone gebeurt er helemaal niets.
zone
Een vraag waar ik altijd mee worstel is de vraag of ik die grote droom eigenlijk wel kan realiseren. Goethe zei ooit dat als je iets kunt dromen, je het ook kunt realiseren. Dat betekent dat je alles al in huis hebt om je dromen te realiseren. Je hebt stiekem alle bagage die je nodig hebt al gekregen. Of anders gezegd, alleen als je het kunt realiseren, kun je het dromen. De vraag stellen of je het wel kunt, is dan eigenlijk irrelevant.

Waar ik verder tegen aan loop is dat de droom overweldigend groot lijkt. Hij is dan zo groot, dat ik niet weet waar ik moet beginnen en me eigenlijk verlamt. Je loopt dan helemaal vast. Als dat gebeurt, komt er niets meer uit je handen en komt die droom alleen maar verder weg te staan. Als dat gebeurt is het belangrijk om gewoon te beginnen. Confucius zei ooit dat een reis van duizenden kilometers begint met een enkele stap. Shiva Rea zei het anders door te zeggen: Start where you are. Maak gewoon die eerste kleine stap en begin waar je nu bent. Als je geen stap zet, weet je zeker dat je je droom niet gaat realiseren.
journey
Hoe weet je dan of je de goede stap zet? Heel simpel. Als jij de droom maar graag genoeg wilt realiseren, als je hem kunt visualiseren, voelen, ruiken, dan gaat het vanzelf goed. Paulo Coelho zei in De Alchemist: Once you make a decision, the universe conspires to make it happen. De manier waarop dat duidelijk wordt gemaakt aan je, is via je intuïtie. Het universum spreekt tot je via je intuïtie. Als je die volgt, weet je zeker dat je je dromen gaat realiseren.
decision
Hier komt dan iets anders om de hoek kijken: geloven/vertrouwen. Ben jij in staat al je gedachten, ideeën en waarheden los te laten en blind te vertrouwen op je intuïtie? Kun jij gewoon geloven dat het goed komt als je je intuïtie volgt, dat je niets hoeft te doen verder? Je hebt dus geen plannen nodig en hoeft ook niet ver vooruit te denken. Volg je intuïtie en neem de eerste stap en dan de volgende en dan weer de volgende. Soms merk je op dat pad, dat sommige wegen nergens naartoe leiden of je verder van je droom af brengen. Ook dat gebeurt met een reden. Blijkbaar moet je iets leren op weg naar je droom. Enige dat je hier kunt doen is ook weer je intuïtie volgen.

Ik ga nu weer verder met mijn dromen realiseren, mijn pad volgen. Ga je mee? En wat zijn jouw dromen? Misschien kunnen samen op gaan.
2015 07 magic 05_1